nasiona ziół
Sortuj produkty
Aktywne filtry:
-
Bazylia właściwa Ocimum basilicum Roślina jednoroczna o aromatycznych dekoracyjnych liściach. Doskonale smakują zarówno liście świeże jak i suszone. Mają miły aromat i smak. Stosuje się do sałatek, ciepłych potraw - szczególnie kuchni włoskiej, twarogu. Doskonały dodatek do zapiekanek, potraw mięsnych i ryb. Działa przeciwdepresyjnie i dodaje sił. Wysiew III-IV do pojemników. Wysadzać po 15 V na osłonięte, nasłonecznione miejsce.1,59PLN
-
Cząber Ogrodowy Satureja hortensis Roślina jednoroczna o specyficznym korzennym, aromatycznym zapachu i gorzko-korzennym smaku, podobnym do pieprzu. Cząber jest świetną przyprawą do mięs, ryb, ziemniaków, zup. Doskonały do kwaszenia ogórków. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie, ma działanie dietetyczne. Wysiew w IV nasion przykrywając cienką warstwą ziemi. Zbiór rozpoczyna się z początkiem kwitnienia.1,75PLN
-
KOCIMIĘTKA. Roślina wieloletnia, z niebieskolawendowymi kwiatami zebranymi w szczytowe kłosy. Kwitnie długo i obficie. Ma przenikliwy, podobny do miętowego zapach, który lubią koty. Surowcem są liście i pędy kwiatowe. Zawiera witaminę C. Napar przynosi ulgę w przeziębieniu i gorączce. Usuwa zdenerwowanie i kolkę u dzieci, bóle głowy i kłopoty żołądkowe. W kuchni stosowana jako dodatek do mięsa i sałatek. Wysiew nasion na przełomie III-IV do skrzynek lub wprost do gruntu po 15 maja.1,99PLN
-
Lubczyk ogrodowy Levisticum officinalis Roślina wieloletnia, przyprawowa i lecznicza. Świeże liście dodaje się do sałatek, zup pomidorowych, mięs i sosów. Zasuszone kłącza nadają się do gulaszu, flaków, drobiu, baraniny. Pobudza apetyt, reguluje procesy trawienne, działa moczopędnie. Wysiew do gruntu lub na rozsadniku w V-VI lub VIII. Rozsadzać na miejsce stałe w VIII przy siewie wiosennym, lub w IV roku następnego przy siewie letnim. Zbiór w drugim roku uprawy.2,15PLN
-
Majeranek Organum majorana Roślina jednoroczna. Świeże i suszone liście majeranku stosuje się jako przyprawę do mięs, wędlin, zup, itp. Ułatwia trawienie. Napar z rośliny stosuje się przy bólach głowy, zaziębieniach, niestrawności. Wysiew w połowie III do ciepłego inspektu. Wysadzać do gruntu w początku V po 2-3 rośliny razem. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej.1,85PLN
-
Melisa lekarska Melissa officinalis Roślina wieloletnia o działaniu uspokajającym, stosowana w leczeniu bezsenności, depresji oraz nerwicy. Stosowana jako dodatek do sałatek, nadając im cytrynowy smak, również do produkcji herbat. Nasiona wysiewać do ciepłego inspektu w poł. III. Rozsadę wysadzać po 15 V.1,75PLN
-
Roślina wieloletnia o niezwykle aromatycznych liściach. Herbata z liści pomaga przy migrenie, schorzeniach wątroby oraz nieżytach górnych dróg oddechowych. W kuchni świeże i suszone liście stanowią przyprawę do sałat, ryb, deserów i napojów orzeźwiających. Wysiew nasion do skrzynek lub na rozsadniku w IV-V, wysadzanie roślin na miejsce stałe późnym latem. Kiełkują na świetle.2,85PLN
-
Origanum vulgare Roślina wieloletnia o właściwościach leczniczych. Służy do płukania gardła, dziąseł, reguluje pracę układu trawiennego. Używa się jej jako przyprawę do sałatek, potraw z jaj, serów, warzyw, ryb, mięsa. Niezbędny składnik pizzy. Wysiew IV. Wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego. Zbiera się listki z częściami łodyg.2,39PLN
-
Rozmaryn Rosmarinus officinalis Wieloletnia, wieczniezielona, aromatyczna roślina przyprawowa o igiełkowatych listkach wydzielających, intensywny żywiczny zapach i pięknych błękitnych kwiatach. Roślina polecana do całorocznej uprawy doniczkowej. Liście rośliny można zbierać przez cały rok i suszone bądź świeże wykorzystywać jako przyprawę do mięs, ryb, dań z ziemniaków, pomidorów i kapusty włoskiej. Pomaga w trawieniu, pobudza krążenie i pracę woreczka żółciowego, napar oczyszcza drogi oddechowe, łagodzi skurcze. Wysiew nasion pod osłonami III-IV lub w...2,89PLN
-
Szałwia lekarska Salvia officinalis Roślina wieloletnia, użytkowana jako surowiec zielarski, reguluje trawienie, służy do płukania gardła, dziąseł i jamy ustnej, a sporządzone z niej napary łagodzą stany zapalne organizmu. Jest cennym dodatkiem przyprawowym do dań mięsnych, ciast, deserów i sałatek. Siew nasion pod osłony w IV. Wysadzanie rozsady w V/VI. Zbiór w pierwszym roku w VIII/IX.1,85PLN