Jedna z pierwszych cebulowych roślin kwitnących wiosną. Widokiem, a także zapachem tej rośliny możemy cieszyć się w ogrodzie, na balkonie czy w domu. Jej wielobarwość przyprawia nas o zawrót głowy. Spotykamy go bowiem w kolorze różu, błękitu, fioletu, bieli czy czerwieni. Idealna dla hiacynta będzie gleba o odczynie obojętnym w miejscu słonecznym lub półsłonecznym. Nadają się na skalniaki, rabaty z niskich roślin oraz do doniczki w domu.
HIACYNT niebieski rozm. 18/19
Hiacynt Jan Bos
Hiacynt - elegancja z małej cebulki
Hiacynt to rozwijająca się z cebulki bylina, ciesząca się wyjątkową popularnością wśród nabywców. Kojarząc się przemiło z nadejściem wiosny oraz Wielkanocą, od lat jest chętnie nabywana zarówno przez posiadaczy ogrodów, jak i wielbicieli hiacyntów wyrastających z cebulki w dekoracyjnych doniczkach, zdobiących wnętrza naszych domów. Swoją renomę zawdzięcza też intensywnemu, słodkiemu zapachowi, przyczyniającemu się do rozpoznawalności hiacynta.
Cebulki tej rośliny są duże, kuliste i wykazują się różnym zabarwieniem (np. białe, brązowe, fioletowe). Lekkie i przepuszczalne podłoże oraz stanowiska słoneczne lub półcieniste to warunki preferowane przez hiacynty. Cebulki sadzi się do gruntu we wrześniu w dołki o głębokości 10-15 cm. Zależnie od ich wielkości zachowujemy pomiędzy nimi odstęp 12-15 cm.
Hiacynty rozmnażamy przez podział cebulek. W czasie kwitnienia charakterystyczne mięsiste kwiaty zbierają się w bardzo efektowne grona i utrzymują się na grubej łodydze przez ok. 2 tygodnie.