Kiełki Burak Ćwikłowy czerwony [10g] (1)

Kiełki Burak Ćwikłowy czerwony [10g]

Ładowanie
CENA: 2,49 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: 24 Godziny
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

NASIONA NA KIEŁKI BURAK ĆWIKŁOWY

Kiełki burak oprócz dużej ilości witamin A, C, B1 zawierają kwas foliowy i dwa rzadkie metale rubid i cez, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Ważne aby przed spożyciem kiełków buraka usunąć bardzo twarde, niestrawne skorupki. W smaku kiełki zbliżone są do surowego buraka. Ze względu na swój żywy czerwono-burgundowy kolor i nitkowaty kształt polecane są do sałatek i dekoracji potraw.

PRZYGOTOWANIE KIEŁKÓW

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy  Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 5-7 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku.  W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać  2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5cm, po 5-7 dniach. 

 

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie